Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnşaat Sektörünün devleri Bursa’da kentsel dönüşümü konuşacaklar…

Yazının Giriş Tarihi: 09.06.2015 12:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.06.2015 12:01

 

Nüfusu bakımından ülkemizin 4. büyük kenti olan Bursa, her açıdan cazibe merkezi durumunda. Coğrafi konumu ve sosyo-ekonomik yapısı Bursa’nın cazibesini daha da arttırıyor.

Yüzyıllardan beri önemini muhafaza eden Bursa, haliyle iç ve dış göçlerin de odak kenti durumunda kalıyor.

Bu gerçek, nüfusu 3 milyona yaklaşan Bursa’nın büyümesi ile birlikte kentleşmesini de etkiliyor elbette…

TÜİK verilerine göre, Bursa’da yılda 40 bini üzerinde konut satılıyor. 2014 sonu itibariyle 42 bin 500’e yaklaşan bu sayı yılın ilk 4 ayında 16 bini geçti ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artış gösterdi. Aynı hızla devam ederse 2015 sonu itibariyle Bursa’daki konut satışları 50 bine yaklaşacak…

Yabancılara konut satışında da Bursa ilk sıralarda yer alan iller arasında. 2014 yılında Bursa’da 954 konut yabancılara satılırken bu sayı 2015’in ilk 4 ayında 423’e ulaştı. Bursa’da yabancılara konut sayısı da bu hızla devam ederse 2015 sonunda 1300’e yaklaşabilir.

Satılan bu konutlar stokların erimesi olarak değerlendirilirken, öte yandan yeni konut üretimi konusundaki isteksizlik de dikkat çekiyor. Bu yılın ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre Bursa’da inşaat ruhsatı alınan bina sayısında yüzde 47, yüzölçümünde yüzde 43.5, TL karşılığındaki değerde yüzde 40.7’lik gerileme söz konusu.

Özellikle ruhsat başvurularındaki azalma öncü gösterge olarak ifade ediliyor.

* * *

Yapılan araştırmalar, 2050 yılına doğru, şehirlerde yaşayan nüfusun oranının yüzde 70’e yaklaşacağını gösteriyor. Modern şehirlerin ve kentsel dönüşümün önemini çok daha artıran bu tahmine göre, Türkiye’nin İstanbul ve Bursa başta olmak üzere birçok kentimiz de bu şehirleşme sürecinden büyük ölçüde etkilenecek. Akıllı binalar, enerji tasarrufu, ekonomik şehirleşme, yeşil teknoloji gibi birçok kavramın gündeme oturmasına neden olan bu süreç, ülkemizde de çok ciddi ele alınmaya ve özel sektörle kamu nezdinde önemsenmeye devam ediyor.

Bursa’da bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi ile Osmangazi ve Yıldırım Belediyeleri aracılığıyla önemli adımlar atıyor.

* * *

İşte bütün bu konulara 16 Haziran Salı günü Bursa Hilton Otel'de gerçekleştirilecek ve saat 13.00’de başlayacak olan "Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi"nde ele alınacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşecek zirvede Bursa'nın dönüşümü, yatırım fırsatları tartışılacak.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkam Recep Altepe'nin açılışını yapacağı zirvenin ilk panelinde GYODER Başkanı Aziz Torun da konuşacak.

Zirve’de, Bursa'daki yatırım fırsatları ise, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ve Uludağ Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Doğangün tarafından masaya yatırılacak.

Bursa'nın Dönüşümü konulu panelde ise Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, İlbank Genel Müdürü Turgut Dedeoğlu, EAA Mimarlık Ofisi Kurucusu Emre Arolat, İkidesign Mimarlık Kurucu Ortağı Murat Kader, Sözüneri Mimarlık Kurucusu Hasan Sözüneri'nin yanı sıra, İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Namık Ziya Mescioğlu da söz alacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.