Ödenmeye çekler ile protestolu senetler reel sektörün durumuna ilişkin önemli gösterge oluyor.
Çeklerin durumu malum, zaten yeni düzenleme ile birlikte hapis cezası da yolda.
Birkaç gün önce protestolu senetlerdeki durum da açıklandı ve maalesef o tarafta da sıkıntı var.
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin yaptığı açıklamaya göre, 2016’nın ilk beş ayında 386 bin adet senet protesto edilirken, bu senetlerin toplam parasal tutarı 4,3 milyar TL oldu. Protesto edilen senet adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 oranında azalırken, senet tutarı yüzde 19 oranında arttı.
Yılın ilk beş ayında, adet olarak en fazla senedin protesto edildiği ilk 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Bursa oldu.
Tutar olarak, Türkiye genelinde protesto edilen senetlerin yüzde 29’unu İstanbul ilindekiler oluştururken, İstanbul’u yüzde 10 ile Ankara, yüzde 8 ile İzmir, yüzde 4 ile Konya ve yüzde 4 ile Antalya izledi.
Protesto edilen senetlerin tutar olarak en düşük olduğu iller ise Siirt, Bayburt ve Tunceli oldu.
Bu genel bilgiden sonra gelelim Bursa’nın durumuna…
Bu yılın ilk beş ayında Bursa’da 11 bin 964 adet senet protesto edilmiş ve geçen seneye göre adet bazında yüzde 5.5’lik artış var.
Bursa adet itibariyle en çok senet protesto edilen iller arasında 5. sırada bulunuyor. Bursa’yı sırasıyla Antalya, Adana, Gaziantep, Kocaeli ve Kayseri takip ediyor.
Protesto edilen senetlerin tutarlarına göre illere dağılımına baktığımızda Bursa’yı 6. Sırada görüyoruz.
2015’nın Ocak-Mayıs ayları arasındaki 5 aylık dönemde Bursa’da protesto edilen senetlerin toplam tutarı 144 milyon 618 bin TL’ye ulaşmış durumda. Bu tutar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42’lik artışı ifade ediyor. Geçen sene aynı dönemde Bursa’da 101 milyon 720 bin TL tutarında senet protesto edilmişti.
İstanbul 1 milyar 202 milyon TL tutarındaki senet protestosu ile ilk sırada yer alırken İstanbul’u, Ankara, İzmir, Antalya ve Konya takip ediyor. Bursa altıncı sırada ve ardından Gaziantep, Adana, Kocaeli ve Kayser, geliyor.
Geçen seneden bu yana tutar bazında en çok senedi protesto edilen il yüzde 62.5’lik artış oranıyla Kocaeli oldu. Kocaeli’yi, Adana (%60), İzmir (%59.5), Antalya (%48.8) ve Bursa (%42.2) talip ediyor.
Geçenlerde görüştüğüm bir işadamı tahsilat oranlarının yüzde 20’ye düştüğünü söylemişti, bu veriler de doğruluyor zaten…
Bunların ardından piyasaların durumuna ilişkin daha ne söylenir ki?