Bugun...



Yaz Günlerinde Gıdalarınızı İyi Muhafaza Edin
Tarih: 12-07-2018 13:18:38 + -


Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte, besinlerde mikroorganizmalar üremeye başlar. Buzdolabında saklanmayan ve açıkta duran besinlerde üreyen bu organizmalar, gıda zehirlenmesine yol açar.


Yaz Günlerinde Gıdalarınızı İyi Muhafaza Edin

Özel Bursa Hayat Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Muhittin Pekuz, bütün besinlerde mikroorganizmalar olduğunu fakat, gıda ürünlerinin, üreticiden tüketiciye kötü koşullarda ulaştırılması, gıdaların hijyenik olmayan şartlarda pişirilmesi, saklanması gibi durumlarda bu mikroorganizmaların çoğaldığını ve besin zehirlenmesine yol açtığını söylüyor.

Gıda zehirlenmelerinin, bakteriyel ve kimyasal zehirlenmeler olarak iki ana başlık altında değerlendirilebileceğini belirten Pekuz, bakteriyel zehirlenmelerin hemen hemen hepsinin et, tavuk, süt, yumurta gibi ürünlerden kaynaklandığını ifade ediyor. Hayvanların kesim işlemlerinin hijyenik ortamlarda gerçekleştirilmemesi, besinlerin tam bir pastörizasyondan geçirilmemesi ve pişmiş besinlerin açıkta kalması, yeteri kadar soğuk dolaplarda saklanmadan tekrar ısıtılarak yenmesi gıda zehirlenmelerine sebebiyet verir.

ZEHİRLENME VAKALARI YAZIN ARTIYOR!

Sıcaklığın artmasıyla birlikte, besinlerde bulunan mikroorganizmaların arttığını ve dolapta saklanmayan yiyeceklerin gıda zehirlenmesine yol açtığına dikkat çeken Uzm. Dr. Muhittin Pekuz, gıda zehirlenmesine yol açan başka bir nedenin de yaz döneminde ortaya çıkan sinek ve böceklerin pisliklere yemeklere taşıması olduğunu söylüyor. Pekuz, bunun yanı sıra yemekli düğün ve davetlerde toplu halde besin zehirlenmelerinin görülebileceğini ifade ediyor.

Gıda zehirlenmelerinin belirtilerinin genellikle, gıdanın tüketilmesinden birkaç saat sonra ishal, bulantı, karın ağrısı, kusma gibi şekillerde ortaya çıktığını belirten Pekuz, balık ve kabuklu deniz ürünlerinin zehirlenmelerinde ise aşırı terleme, duyu kayıpları, baş ağrıları ve görme bulanıklığı gibi belirtilerin gözlemlendiğini söylüyor.

Gıda zehirlenmesi yaşayan insanların, bol sıvı alması ve istirahat etmesinin şart olduğunu belirten Pekuz, hastaların, ishali durduracak ilaçlardan kaçınması gerektiğine dikkat çekiyor. Pekuz, hafif ve orta şiddetli gıda zehirlenmelerinin kendiliğinden geçtiğini fakat ishalin uzaması ya da kanlı ishal görülmesi durumunda kesinlikle doktora başvurulması gerektiğini söylüyor. Pekuz, bunun yanı sıra yemekten 12 ila 36 saat sonar baş ağırıs, görme bozukluğu, halsizlik, nefes almada güçlü ve kısmi felç gibi belirtiler varsa derhal acile gidilmesi gerektiğini ifade ediyor. 

 

 






Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
YAZARLAR
FOTO GALERİ
  • Sakın çöpe atmayın, eski telefonlarınızda altın var!
    Sakın çöpe atmayın, eski telefonlarınızda altın var!
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
  1. Sakın çöpe atmayın, eski telefonlarınızda altın var!
  2. Bebişler
  3. Yurdum İnsanı
  4. FANTASTİK
  5. ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Hırsızlık olayı güvenlik kamerasında
    resim yok
  • Osman Zeki Öner
    Osman Zeki Öner
  • Osmanlı
    Osmanlı
  • Kubat Ötme Bülbül
    Kubat Ötme Bülbül
  • Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
    Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  • Aytaç Doğan İç Benim İçin
    Aytaç Doğan İç Benim İçin
  1. Hırsızlık olayı güvenlik kamerasında
  2. Osman Zeki Öner
  3. Osmanlı
  4. Kubat Ötme Bülbül
  5. Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  6. Aytaç Doğan İç Benim İçin
VİDEO GALERİ
YUKARI